Overgang of menopauze

Hormonale cyclus.
Er veranderd veel al vanaf het 40 ste levensjaar.

De overgang is niets meer en niets minder dan het stoppen van de activiteiten in de eierstokken de eicellen raken op. De productie van vooral oestrogeen komt op een laag pitje te staan. Dat kan op een natuurlijke manier, maar ook vanwege een operatie of en medische behandeling.

Volgens de statistieken stopt de gemiddelde Nederlandse  vrouw tussen haar 50e en 52e levensjaar met menstrueren (gemiddeld bij een leeftijd van 51,4 jaar). Hiermee wordt eigenlijk de menopauze bedoeld: de laatste menstruatie, pas1 jaar na de allerlaatste menstruatie vast te stellen. De overgang is het hele proces kan al 3 tot 5 jaar voor de menopauze beginnen.

Een jaar na de laatste menstruatie kan je pas zeggen dit was mijn menopauze en het duurt nog een aantal jaren voordat het lichaam weer in balans is. De gehele periode na je laatste menstruatie kan ook wel zo’n 3 tot 10 jaar duren.

In mijn prakrijk geef ik voorlichting en begeleiding aan vouwen in de overgangsjaren zowel orthomoleculair als voor hormoon therapie, maar we kijken samen ook naar voeding, leefstijl en je risico’s tijdens deze levensfase.