Betere pijn stilling bij plaatsen van spiraaltje.
Ik ben er blij mee.
De richtlijn voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal wordt toch herzien, meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zondag. Na veel kritiek op het besluit om de pijnbestrijding niet aan te passen, wordt de richtlijn nu toch opnieuw bekeken.
Het is al langer bekend: het plaatsen van een spiraal kan erg pijnlijk zijn. “Je baarmoedermond wordt onder spanning gezet terwijl het anticonceptiemiddel wordt geplaatst, dat doet pijn. Daarnaast kan je baarmoeder zich tegen de inbreng verzetten, wat de pijn verergert”, vertelde verloskundige en anticonceptiespecialist Wendy Wielenga eerder aan NU.nl.
Om de pijn tegen te gaan wordt alleen het gebruik van naproxen en paracetamol voorgeschreven. Toen het NHG bekendmaakte die richtlijn niet aan te passen, kwam er veel kritiek. De berichtgeving hierover heeft “de afgelopen dagen veel losgemaakt”, zegt een woordvoerder. Eerder uitte Ava, de Nederlandse cliëntenbelangenorganisatie voor anticonceptie en abortus, al kritiek op de richtlijn.
Veel pijn bij het zetten van een spiraal: kan dat minder?
“De kritiek heeft geleid tot het plannen van een herziening”, vertelt de woordvoerder, die nog niet zeggen wanneer de herziening wordt afgerond en geen uitspraken doet over de wijzigingen in de richtlijn. “Maar pijnbestrijding van het plaatsen van een spiraal is een van de onderwerpen waar opnieuw naar gekeken gaat worden.”
Ook in andere landen is de inbreng van een spiraal en de pijn daarbij een discussiepunt. Deze maand paste de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC de richtlijn aan, waarbij ook bepaalde gels of sprays mogen worden gebruikt om de pijn te verzachten.
Een op de vijf vrouwen in Nederland gebruikt een spiraal. Het is naast de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel, blijkt uit een monitor van expertisecentrum Rutgers, RIVM en statistiekbureau CBS.