Is het slecht om met oordopjes te slapen?

Is het slecht om met oordopjes te slapen?

Slaap je met oordopjes om dat je partner snurkt of omdat je bij iedere geluidje wakker wordt? Slapen met goede oordopje kan dan een uitkomst zijn .Want weinig is zo belangrijk als een goede nachtrust. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen slecht slapen en aandoeningen als hoge bloeddruk, opvliegers, diabetes, depressie, obesitas, hartaanvallen, ontstekingen en een verminderd immuunsysteem. Oordopjes kunnen je dus helpen beter te slapen en zijn over het algemeen veilig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening moet houden.

Ophoping van oorsmeer

In de eerste plaats kan het regelmatig dragen van oordopjes leiden tot een ophoping van oorsmeer. Dit kan de gehoorgang blokkeren, wat gehoorverlies, ongemak of tinnitus (oorsuizen) kan veroorzaken.

Ook kan het dragen van oordoppen zorgen voor een vochtige omgeving in de oren. Dit bevordert de groei van bacteriën en daarmee het risico op een oorontsteking.

Daarnaast kunnen oordoppen ook voor ongemak en pijn leiden als ze niet goed zitten. Ze kunnen dan zorgen voor irritatie en oorpijn.

Goede hygiëne

Om problemen te voorkomen, is goede hygiëne van groot belang. Maak herbruikbare oordoppen goed schoon na gebruik en vervang ze regelmatig. Kies ook het juiste type: er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, zoals schuim en siliconen. Kies oordopjes die comfortabel zitten. En tot slot: stop ze goed in je oren. Volg de instructies zorgvuldig op om schade aan de gehoorgang te voorkomen.

Juist nu tijdens je overgangsjaren heb je je nachtrust hard nodig om weer te herstellen van je dagelijks activiteiten.