40+ 7-10 jaar, je kan er maar last van hebben.

Zijn niet enkel je hormonen.

Een opvlieger. Een vrouw in de overgang kent het. En haar naasten ook. Plotseling krijgt ze het warm, gaat hevig transpireren, haar gezicht en hals worden rood: een opvlieger.

overgang, opvliegers, vrouw, oud, overgangsklachten

Ik zie dagelijks vrouwen van wie het leven flink beperkt wordt door hun overgangsklachten. Is die opvlieger ook ergens goed voor? “Totaal niet,” is het duidelijke antwoord.

Maar waarom krijgen vrouwen deze klachten dan?

Opvliegers bij overgang

“Opvliegers of nachtzweten zijn de bekendste symptomen van de overgang.Ze ontstaan doordat vrouwen een tekort aan oestrogeen krijgen, een hormoon dat door de eitjes in de eierstokken wordt aangemaakt.

Waarom bij vrouwen in de loop van hun leven de eitjes opraken, weten we niet.In onze eierstokken zitten als we een foetus van 20 weken zijn, zeven miljoen eitjes. Rond de geboorte zijn daar een miljoen van over en daarna neemt het aantal gestaag verder af.

Rond ons vijftigste levensjaar zijn ze op. Dus stopt ook de oestrogeenproductie. Vroeger gingen we natuurlijk veel eerder dood, maar waarom een vrouwelijke foetus zoveel eitjes heeft en vrouwen op hun 45e, 50ste jaar – nu in de bloei van hun leven – zonder zitten, weten we niet.”

Halve graad lichaam temperatuur omhoog door opvlieger

Tijdens een opvlieger stijgt de temperatuur van een vrouw daadwerkelijk met zo’n halve graad Celsius. Hoe komt dat?Iedereen heeft qua temperatuur een nul zone. Dat is de temperatuurzone waarbinnen schommelingen getolereerd worden en niet worden gecorrigeerd.” Schommelingen van 0,4 graden Celsius zijn normaal. Vrouwen met oestrogenentekort hebben een veel smallere en soms afwezige nul zone. Iedere keer dat de lichaamstemperatuur iets stijgt, bijvoorbeeld door een kopje koffie, inspanning of emotie, wordt een opvlieger uitgelokt.

Overgangsklachten

Van alle vrouwen in de overgang heeft een derde nergens last van en kan een derde met de klachten omgaan. Een derde ervaart er echter grote problemen door in het dagelijks leven. De overgang kan heel vervelend en soms zelfs invaliderend zijn, maar is geen ziekte.Soms hebben opvliegers andere, in zeldzame gevallen zelfs ernstiger oorzaken. Zo kan een paniekaanval een opvlieger veroorzaken, je kunt het krijgen door bijwerking van medicijnen of alcoholgebruik. Maar ook bepaalde zeldzame tumoren hebben opvliegers als symptoom. De kans dat het iets anders dan de overgang is, is klein, maar het kan. Een opvlieger is in ieder geval altijd een klacht die je serieus moet nemen.”

De opvliegers en het nacht zweten kunnen ook veel psychische klachten veroorzaken. Door het zweten ’s nachts, kunnen vrouwen slaapproblemen krijgen. Ze raken overdag moe, lusteloos en prikkelbaar. Daardoor kunnen ze soms niet meer goed functioneren in bijvoorbeeld hun werk. Daarnaast kunnen ze vaginale klachten zoals droogheid krijgen en plasproblemen, maar ook botontkalking, een verouderende huid, haaruitval, toename van lichaamsbeharing. Allemaal door het oestrogeentekort.”

Maar er veel aan te doen ,gun jezelf goede overgangsjaren tot ziens in mijn praktijk