Comfortabel door de overgang met een beetje hulp van de Overgangsconsulente

UWV

De overgang iedere vrouw krijgt er uiteindelijk mee te maken. Bij de een gaat het gemakkelijker voorbij dan bij de ander. De overgang kan namelijk gepaard gaan met flinke klachten, overgangsklachten deze klachten zijn reëel.

Soms wordt daar lacherig overgedaan. Ik hoor nog wel eens: “het gaat vanzelf over” of “het hoort er nu eenmaal bij” of ”je moeder had het ook“. Dat is jammer, want jij zit niet lekker in je vel en kan niet meer functioneren zoals jij zou willen.

Je hoeft echt niet met overgangsklachten zoals opvliegers, verdwijnen van de taille, slapeloosheid, spier-gewrichtspijnen en vaginale droogheid rond te blijven lopen.

Een opvlieger delen we lacherig, maar over depressies of erger hebben we het niet. Voel je je belabberd of onzeker, dan moet een vriendin vooral niet roepen dat ze helemaal nergens last van heeft. Vriendinnen zijn de ergste die zeggen geen last te hebben. Vrouwen kunnen ongewild hard zijn voor elkaar. De symptomen verschillen, de één heeft meer klachten dan de ander. Feit blijft dat elke vrouw door de overgang moet. Er is ook goed nieuws: het gaat voorbij.

De overgang is een periode in je leven waarin veel verandert. Niet alleen ga je van je vruchtbare naar je onvruchtbare periode. Het kunnen krijgen van kinderen is echt voorbij.

In de meeste gevallen is er goed iets te doen aan overgangsklachten. Wat voor jou de beste behandeling is voor jou klachten daarin kan ik je goed adviseren.

Veruit de meeste vrouwen vinden het heerlijk om vrouw te zijn. De redenen en oorzaken van de gezondsheidsklachten kunnen van verschillende aard zijn. Feit is dat de specifieke vrouwelijke hormonen er voor zorgen dat jij vrouw bent. Echter diezelfde hormonen kunnen je behoorlijk dwars zitten.  Als vrouw ben je vanaf je puberteit al bekend met het effect van de vrouwelijke hormonen: oestrogenen en progesteron.